Hvorfor utvikler vi rynker og hvorfor aldrer huden?

Mennesker er ganske så fascinert av å holde seg ung og frisk, men som så mange andre prosesser i livet, vil huden vår endre seg etter hvert som vi blir eldre. Med årene utvikler de fleste rynker; noen få mer enn andre. Men hvorfor opplever vi disse endringene, og hva er det som forårsaker rynker?

Hvordan dannes rynker?

Rynker dannes på huden som et resultat av mange faktorer; både miljø og arv er involvert. Det er fire hovedårsaker til utseendet på rynker:

  • Reduksjon av kollagen og elastin
  • Avtagende hudfuktighet
  • Sunn livsstil
  • Påvirkning fra miljøforurensende stoffer.

Når vi blir eldre, svekkes ute elastin- og kollagennet som den ytre huden vår består av. Elastin er et protein som lar huden vår strekke seg og returnere til sin opprinnelige form. Kollagen styrker og gir huden vår volum, fyller ut huden og lindrer rynker. Når du mister elastin- og kollagennet, mister huden sin former og spenst, noe som gir rynker og linjer.

Ennå viktigere: Hudens fuktighetsnivå

Vår hud inneholder oljer som forhindrer dehydrering og sikrer å holde huden hydrert og myk. Når huden vår aldres, begynner oljene å bryte ned, noe som fører til at vannet langsomt fordamper ut av huden. Årsakene til tørke har også mye å gjøre med forurensinger, solstråling og trening, som alle har tendens til å øke vannmistanke. Jo mer vann der blir mistet gjennom hudbarrieren, jo mer synlige blir rynkene og linjene på kroppen.

Sunn livsstil og miljøforurensninger

Når det gjelder mer kroniske helseproblemer, bør vi ikke glemme å følge en sunn livsstil. Det betyr å fylle kostholdet med gode næringsstoffer og ha god hudpleie. Dette kan inkludere god væskeinntak og inntak av sunt mat og kosttilskudd som Vitamin C, E, A og D og andre antioksidanter. Dette vil hjelpe i reparasjonen og styrke av huden, i tillegg til å redusere stress og ikke minst å redusere miljøforurensninger.

Miljøforurensning er, uten tvil, den største faktoren som påvirker hudens kvalitet. De skadelige stoffene som finnes i luften fra industrilokasjoner, områder med mye trafikk, verksteder og næringsmiddelprodusenter, kan ha stor innvirkning på huden. Disse forurensende stoffene forårsaker at huden produserer overskudd av frie radikaler, som igjen endrer cellestrukturen og skader huden. Forurensningen påvirker balansen av fuktighet i huden og reduserer nivået av hudens fuktighetskrem. I tillegg, ulike typer forurensninger kan føre til pigmenteringsforandringer, noe som får huden til å se tørr og skadet ut.

Huden: Velg riktig hudpleieprodukter

Grunnleggende hudpleierutine er det beste verktøyet for å holde huden ung og frisk. Look etter produkter som hydrerer og fukter huden, og som inneholder PHA (polyhydroksy acid) som antioxidant og vitamintilskudd som E, C og Cetyl Alcohol. Det er også viktig å se etter anti-synke produkter som støtter hudcellene, og som inneholder SCA, også kalt collagen stimulanser.
Som alle andre livsprosesser, vil vi se endringer i huden etter hvert som vi blir eldre. Det er mange faktorer involvert når det gjelder utvikling av rynker og alderdom av huden. Men ved å følge riktige hudpleierutiner og sunn livsstil kan vi forhindre eller gjøre rynkene mindre synlige.