Tenåring Acne: Årsaker, hudpleie & kosthold

Hva er Tenårings Akne og årsaken til det?

Utslett som er ganske vanlig hos tenåringer, kalles ofte tenårings akne. Dette utslett er vanligvis preget av små, knuter eller røde flekker som kommer opp på ansiktet og kroppen. Oftest finner man dem nærmere haken og pannen. Tenåringer er ikke de eneste som opplever akne utslett, selv om dette oftest er sett hos dem i puberteten. Noen ganger kan voksne også oppleve det.

Uttrykket akne er svært vanlig når en snakker om hudsykdommer. Det skyldes hovedsakelig de store hudforandringene og utslettene som kan oppstå ved denne sykdommen. Det er noe som først og fremst er sett hos ungdomsårene, og det er kanskje fordi overskudd av hormoner og olje er en av årsakene til akne. Dette er måten huden av andre kroppslige egenskaper kompenserer for hormoninnholdet i kroppen. Akne kan også være forårsaket av allergier, gjær eller bakteriell infeksjon.

Kjemiske peelinger og hudpleie

Kjemiske peelinger er et vanlig middel til å bekjempe akne. Gjennom å bruke denne prosessen, blir de øverste hudlagene fjernet. Som et resultat, blir nye og friske hudceller fremstylt. Dette gir et friskt og glatt utseende til huden. Imidlertid, så skal man være forsiktig når det gjelder å utforme en akne behandlingsplan som omfatter kjemisk peeling. Dette er grunnet at den kan ødelegge hudens naturlige struktur og følsomhet.

En annen metode som brukes for å behandle akne er hudpleieprodukter. Disse produktene innebærer bruk av over-the-counter-preparater som inneholder ingredienser som salicylsyre, glykolsyre, eller andre kjemikalier som har en avfetting eksfoliering effekt. Noen av disse produktene inneholder hormonelle ingredienser, slik som testosteron eller androgen, som også har en tendens til å redusere akneproblemer. Imidlertid er disse produktene bagatellmessige og bør ikke brukes uten å konsultere lege. Mange av disse produktene kan være svært skadelig for huden hvis de blir brukt uten å bli anbefalt av en hudlege.

Kosthold og Akne

Kostholdet spiller en veldig viktig rolle når det gjelder behandling av akne. Det er bevist at riktig kosthold har en stor innvirkning på deres generelle helse og velvære. Ernæring bidrar også til å redusere betennelse og kontrollere hudproduksjonen, begge er faktorer som utløser akne utslett. Måltider som inneholder sunne fetter og fibre er anbefalt da de bidrar til å balansere hormonell aktivitet. Det er også viktig å være konsistent med å få nok hvile, drikke mye vann og være fysisk aktive, da dette også kan ha en positiv innvirkning på hudhelsen.

Matvarer som skal unngås

Som tidligere nevnt, har deres kosthold en stor innvirkning på deres hud. Det er viktig å unngå mat som er høyt i karbohydrater og sukker, da disse kan øke hormonell aktivitet og forverre akne. Matvarer som skal unngås inkluderer forarbeidet mat, rødt kjøtt, trans-fett, sukker, hvitt mel og hermetikk. Det er også viktig å unngå meieriprodukter, da disse har vist seg å være knyttet til økning i akne, fordi deres sammensetning og konsentrasjon av hormoner forårsaker betennelse og utslett.

Matvarer som anbefales

Når det kommer til kosthold, er det best å spise naturlig, høyfiber mat som grønnsaker, magnesium-rik mat, frukt og fettsyrer som Omega-3 og Omega-6. Å spise mat som er rik på magensium som solsikkefrø, spinat, kikert, kveite og nøtter bidrar til å redusere betennelse og produksjon av talg, samt redusere aktiviteten av bakterier som forårsaker akne. Det er også nyttig å spise matvarer som er rik på antioksidanter for å beskytte huden mot påvirkninger fra miljøet og for å bekjempe tilstoppede porer, som bær og røde grønnsaker.

Å få behandling

Hvis du opplever alvorlig akne, så bør du søke råd fra en hudlege. De kan anbefale kjemisk peeling eller andre behandlinger, som forskningsbad og laserbehandlinger, som kan bidra til å redusere og fjerne akne. Det er også lurt og be hudlegen om råd om matvaner, da dette vil spille en rolle i behandlingen av akne. Imidlertid bør du ikke glemme at akne er en kronisk og foranderlig tilstand. Derfor må du forsiktig ta vare på deg selv og ta forholdsregler for å avhjelpe de sosiale effektene av akne.

En endelig konklusjon om hvordan man best kan behandle akne, kan ikke gis. Det er viktig å huske at hver enkelt trenger forskjellige behandlinger basert på tilstanden deres. Det er også avgjørende å sikte seg inn på å støte bort de faktorene som forårsaker akne fra livsstilen, og sette til side for å kosthold og produkter som ville bidra til å opprettholde hudhelsen. Det er også viktig for å se en hudlege for diagnose og behandling som passer best til deres individualitet.